Voi morjens – minne tämä vuosi on taas hujahtanut? 😉 Loppuvuosi kiihdyttää ohitse aina niin raivokasta vauhtia, että joulu ilmestyy aina kuin varkain kalenteriin. Ja nythän se taas jo kolkuttaa ihan nurkan takana. Vallan ensi viikolla!

Ja nyt kun istun tässä nojatuolissani ikkunan edessä ja lasken vuoden viimeisten työpäivien lukumäärää, huomaan jälleen ihmetteleväni mitä kaikkea tämän vuoden aikana onkaan ehtinyt tapahtua. Ehdoton kohokohta oli varmasti kesä: kuopuksen ensimmäinen syntymäpäivä, varovaisen optimistiset toiveet edes minkäänlaisesta matkasta ulkomaille (joita ei lopulta tietenkään tapahtunut 😉 ) mutta lopulta kuusi mahtavaa viikkoa kiireetöntä yhdessäoloa perheenä. Ja jos äidiltäni kysyttäisiin, niin hänen ehdoton kohokohtansa olisi varmaan ollut se, kuinka kesämökillemme ilmestyi sisävessa. Se oli kuulkaa melkoinen spektaakkeli se 😉

Kesä ja mansikkakakku 🙂

Joulu taitaa olla kyllä ainoa vuodenaika, joka tuo minulle tullessaan kaksi täysin ristiriitaista tunnetta risteilemään pään sisälle. Toisaalta nautin ihanasta hämyisästä tunnelmasta, kynttilänliekin rauhallisesta lepatuksesta pimeydessä, mausteisista tuoksuista, kuumista juomista kylmässä ilmassa ja lasten suunnattomasta ilosta tonttuja etsiessä. Aijai – ihanaa, tunnelmallista aikaa! 🙂 Ja sitten taas toisaalta tämä sysimusta ikipimeys saa minut olemaan väsynyt pitkin päivää, aidosti luulemaan että olen herännyt keskellä yötä (vaikka on jo aamu) eikä mieltä ylevöitä kenkiin kylmänä rintamana puskeva loskakaan. Mutta silti joulu on ainoa hetki vuodesta, jota puen innolla kotiini: mielellään liikaa kuin liian vähän ja odotan jouluaattoa lähes yhtä innoissani, kuin lapsetkin 😉

Ja niin tästä erikoisesta alustuksesta päästään jonkinlaisena aasinsiltana itse joululahjoihin.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä kriittisempi lahjojen hankkija minusta näköjään pyrkii pintautumaan: en pidä pakonomaisesta ostamisesta lainkaan tai sellaisesta sokeasta paniikista, jossa jokaiselle ”hankitaan vain jotain”, jotta ei tyhjin käsin tarvitse mennä vieraisille. Jotenkin on ollut onnekasta, että lasten ilmestyessä mukaan tähän yhtälöön, olen sentään saanut konkreettiset vinkit heiltä mitä joulupukilta toivotaan. Lopulta huomaan itse nauttivani ehdottomasti eniten lasten ilosta, joulun herkuista ja siitä leppoisasta hengailusta perheen kesken. Siihen jos saisi nauhan ympärille, niin siinä olisi minun lahjani 🙂 Tässä vuosien edetessä aikuisten lahjat ovatkin kokeneet pienen hitin: mä en oikeastaan enää tarvitse mitään ja jos jotain sitten olen tarvinnut, niin olen mennyt hankkimaan sen jo itse. Niin – kärsimätön luonne ynnä joulun odotus eivät ole hyvä yhdistelmä 😉

Siispä kriittisen karsinnan pohjalta, kas tässä minun viime hetken vinkkini jouluostoksille jonkinlaisena lapsiperhe-editionina. Ja mikä parasta – valtaosan ehdit vielä toteuttaa ennen aattoa!

 • Aikaa vol 1. Varmasti ihan klisee mutta silläkin uhalla se on mun listan ykkönen. Mitäs jos varustaisitkin vanhemmat lahjakortilla johonkin ihanaan, tunnelmalliseen ravintolaan illaksi herkuttelemaan ja lupautuisit hallitsemaan hulinaa himassa vastapalloon? Voin vannoa, että tämä on aivan ihana lahja – varsinkin keskelle vauvavuotta!
 • Aikaa vol 2. Tarjoudu ihan vain muuten vain hakemaan lapset päiväkodista ja viettämään heidän kanssaan kiireetön tovi. Menkää vaikka huvittelemaan sisäleikkipuistoon, töllistelemään museoon tai ihan minne vain. Arjen rikkominen yhteisellä elämyksellä lasten kanssa on aika pop. Samalla myös vanhemmat saavat vapaan iltapäivän vaikka leffakäynnille. Varsin mukavaa sekin.
 • Aikaa vol 3. Lahjakortti perheelle huvipuistoon, sisäleikkipuistoon, talutusratsastukseen tai vaikkapa uimahalliin. Mahtavia hetkiä yhdessä perheelle ilman krääsätulvaa 🙂
 • Lakanoita lapsille. Tämä on mun iki-suosikki ja ainakin meidän taloudessa sellainen hankinta, jota en vain koskaan itse saa arjessa aikaiseksi 😉
 • Lasten essut ja pieniin käsiin istuvat leivontakamat. Lähes poikkeuksetta kokkisota on lapsille kiinnostava konsepti ja pienimmätkin apukokit viihtyvät pitkään penkissä syömässä strösseleitä.
 • Vaatteita tai lahjakortti lastenvaatemyymälään. Suosittelen aina tsekkaamaan värit, koot ja muut suosikit (tai inhokit) etukäteen vanhemmilta. Tiedän – vähän mälsää – mutta päiväkoti-ikäiselläkin saattaa olla jo varsin harjaantunut silmä sille, mikä hänelle on mielekäs kudelma ja mikä ei.
 • No niitä leluja. Vältä krääsää ja noudata puoli-orjallisesti vanhempien vinkkejä 😉 Mitä isommaksi lapset käyvät, sitä tarkempia toiveita tälle sektorille sataa. Mä en ole koskaan vanhempana pahastunut suoria kysymyksiä siitä, mitä leluja lapsille olisi hyvä hankkia tai mitä kirjoja hyllystä jo löytyy. Yllätyksetkin ovat toki kivoja, mutta onnistuminen on taattu ohjeilla.

Ja pari täsmä-iskua vanhemmille, joilla on jo kaikkea:

 • Ulkoiluun sopivia asusteita tai lahjakortti hyvään ulkoiluun keskittyneeseen myymälään. Oikeasti en ole koskaan elämässäni ennen kaivannut kunnon rukkasia tai hyvin istuvia, lämpimiä ja vuodesta toiseen ulkona kormuuttamista kestäviä ulkohousuja kuin lasten saavuttua elämääni 😉 Mutta niin vain on pitänyt opetella etsimään esimerkiksi tämmöiset kaupat kuin Scandinavian Outdoor ja Partioaitta. En ollut edes metsissä samoilevana koira-ihmisenä käyttänyt näitä kauppoja hyödykseni. Vasta muksut opettivat miten rikki voikaan housunsa vetää berberin kohdalta jäisillä pulkkaradoilla 😉
 • Pyyhkeet. Jos lakanoita en tajua hankkia lapsille, niin näitä en sitten ymmärrä hankkia meille aikuisille. Pyöritän vanhoja pyyhkeitä oikeasti käytössä, kunnes niistä melkein näkyy läpi 😉 Ihanat, paksut ja laadukkaat pyyhkeet ovat ihana lahja! Omat lempparit löytyvät Marimekolta, Luin Livingiltä ja Balmuirilta.
 • Yhteinen matka porukalla. Tämä on huippu: mikään ei ole hauskempaa kuin yhteiseen reissuun sitoutuminen. Olisiko se keväthangille hiihtely, kesäloma ulkomailla tai ruskareissu hyvällä porukalla? Ihan sama oikeastaan – mahtavaa jos kivan porukan saa kasaan ja reissun suunnittelun tulille. Bonuksena ekstra-apua lasten hoitoon ja takuuvarmaa hyvää seuraa ruokapöydän ympärille. Puhun kokemuksesta, tämä kannattaa tehdä!
 • Katso kohdat Aikaa vol 1 ja 2 😉

Ja tässäpä ne.

Nyt tahdon toivottaa juuri sinulle erinomaisen ihanaa ja hauskaa joulua! Blogi jää nyt pienelle joululomalle ja palaa innolla jälleen ensi vuonna. Kiitos sulle, ihana lukijani, että olet tämänkin jutun klikannut auki. Ja monta muutakin tämän vuoden aikana. Teitä on kasvanut kuukausi kuukaudelta isompi joukko: muutamasta sadasta lähes kahteen tuhanteen 🙂 Se on mulle ihan älytön saavutus.

Siispä jälleen kerran kiitos sinulle, oot aika ihku ja tulehan lukemaan taas tammikuussa 🙂

pus, Paula

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Meidän lempparit