Aivan ihanaa – kesä kurkistelee jo kulman takana. Ja siten myös kesälomat. Ja ehkä jokin matkakin kuumottelee kalenterissa…? Jos ei vielä maailmalle niin kenties kotimaassa? Tästä ajatuksesta inspiroituneena ajattelin jakaa kokemuksia parhaista matkarattaista, joissa kyyditset perheen pienintä jäsentä näppärästi reissussa ja arjessa. Oikeasti, nämä ovat parhaat matkarattaat – ainakin minusta. Ja alta luet miksi!

Ihana Lyon!

Meille on ollut ihan sanomattakin selvää, että me tulemme matkustamaan paljon lasten kanssa. Matkustaminen on aivan ihanaa ja uusien paikkojen näkeminen ja kokeminen yhdessä lasten kanssa on käsittämättömän siistiä puuhaa. Toki itse kohteeseen pääseminen on asteen verran työläämpää kuin ennen lapsia, mutta se ei poista matkalle lähtemisen euforiaa ja sitä fiilistä, kun suljet kotioven perässäsi toviksi: ”Hei hei arki ja tervetuloa leppoisasti etenevät lomapäivät!” Edes kahden aikuisen ja kahden pienen lapsen pakkausrumba, muistilistojen muistilistat ja viimeiseen asti pihdeissään pitävä jännitys siitä, puhkeaako tässä jollekulle kuitenkin jokin turistiripuli kesken lentomatkan, ei horjuta tahtoa matkustaa koko köörin voimin. Siispä oli itsestäänselvää, että me tulimme tarvitsemaan hyvät matkarattaat.

Valmiina lähtöön!

Jos jostakin ostoksesta kannan jonkinlaista ylpeyttä, niin näistä rattaista 😉 Lastentarvikkeet ovat lähes poikkeuksetta kalliita ja niitä tarvitaan jatkuvalla syötöllä lisää, joten jokaisen suuremman ostoksen kohdalla haluaa tietenkin varmistua siitä, että tekee hyvän hankinnan. Joten kun tuli aika miettiä matkarattaiden hankkimista, turvauduin Googlen apuun. Eipä siinä tarvinnut pitkään tietoa etsiskellä, kun törmäsin näihin rattaisiin: Babyzen YoYo. Ainoat matkarattaat, joilla bebe saa huristella lentokoneen etuovelle asti ja jonka saa kätevästi sujautettua matkustamon ylälokeroon sisään. Menin siltä istumalta tiirailemaan näiden rattaiden kokoontaittumismekanismia YouTubesta ja siinä vaiheessa olin jo myyty. Siis mitä ihmettä tuossa videossa tapahtui? Myönnän: katsoin rattaiden esittelyvideota jopa hidastettuna koska hemmetti sentään miten vaikuttavaa puuhaa! Rattaat menivät kasaan yhdellä kädellä! Minä haluan nuo rattaat! 😊

Onko matkarattaille sitten oikeasti käyttöä? Lyhyesti: kyllä on.

Koska ei niitä isoja vankkureita halua raahata autossa mukana enää siinä vaiheessa, kun muksu on siirtynyt jo tukevasti istumaan ja jaksaa (ja haluaa!) jo tepsutella ominkin jaloin. Tai ainakin me kyllästyimme siihen auto-tetriksen pelaamiseen ihan samantien, vaikka mun mies kruunasikin itsensä monta kertaa sen pelin voittajaksi 😉 Ja ollaan nyt rehellisiä: vaikka kuinka käteviä isojenkin rattaiden kokoontaittumismekanismit ovat, niin vieväthän ne silti aivan hemmetin ison tilan autosta. Ei niitä ole tarkoitettu olemaan jatkuvasti kasattuina pienissä tiloissa, vaan oikeasti toimimaan sinä arjen työhevosena; kyntämään isoine pyörineen loskassa ja lumessa, roudaamaan kauppakassit, hiekkalelut ja potkuttelypyörät ja kenties myös kyyditsemään siinä sivussa sisaruksenkin paikasta a paikkaan b. Ja siinä hommassa ne ovatkin aivan törkeen hyviä! Mutta kun tarvitset nopean istumapaikan pienille väsyneille jaloille, kevyen menopelin kaupungilla kiertämiseen tai haluaisit pakata reissuun muutakin mukaan kuin vain rattaat, niin tietenkin nappaat eteisestä mukaan nämä pienen pienet kevyet kärrit. Ehkä termi matkarattaat onkin vähän harhaanjohtava. Kun esikoinen oli siirtynyt istumaan rattaisiin, hän kulki vähän alle yksi vuotiaasta pikkuveljen syntymään asti ainoastaan YoYo’illa. Ne olivat ja ovat edelleenkin niin kätevät ja kevyet ja mahtuvat kokoontaitettuina auton jalkotilaan hengailemaan. Halleluja – koko takakontti on siis tyhjä niille varsinaisille matkatavaroille! 🙂

Joskus tulee tämäkin tilanne eteen

Ennen kuin hankimme omat YoYo’t, testasimme niiden käyttöä vuokraamalla niitä pariin otteeseen. Se oli muuten harvinaisen kätevä tapa makustella ostopäätöstä! Mutta lopulta rakkaus ja käytön tarve näitä pieniä kärrejä kohtaan kasvoi niin suureksi, että hankimme meille ihan oman kappaleen. Meidän YoYo’t on hankittu syksyllä 2018 ja näin lähes kolme vuotta myöhemmin ne toimivat yhä moitteetta. Taittumismekanismissa ei ole edelleenkään mitään vikaa, mistään ei kuulu ratinaa tai ritinää eikä niitä ole tarvinnut huollattaa kertaakaan. Se on minusta erinomainen suoritus ajatellen, että tämän menopelin pyörät ovat todella sirot ja päämateriaali taitaa olla muovi. Me olemme kyllä kurittaneet näitä kavereita oikein kunnolla: ne ovat reissanneet kahdeksassa maassa, erilaisilla pinnoilla ja niitä on paiskottu kasaan rivakasti lentokoneisiin, juniin, lauttoihin ja autoihin. Ne ovat kantaneet hämmästyttävän määrän kamaa sisällään (vaikka ovat todella pienet!), pysyneet puhtaina ilman irroitettavien kankaiden konepesua ja olen myös puskenut niitä eteenpäin viiden sentin loskamassassakin. Okei, viimeinen rasti oli kyllä YoYo’iden laakereille vähän liikaa 😉 Nämä ovat myös ainoat kiesit, joiden kohdalla olemme pitäneet lisävarusteita oikeasti hyvinä ja tarpeellisina: auringolta suojaava, taipuvavarsinen varjo oli loistava pitämään paahteen poissa, lämpöpussi on yksi parhaista, joita olen ikinä rattaisiin hankkinut ja juomamukiteline…no, se oli vaan hauska 😉

Erikätevä lämpöpussi, jonka saa taiteltua myös osin pois tieltä

Erityisesti kesällä YoYo’t ovat todella vertaansa vailla. Me pompimme eräänä kesäviikonloppuna useita kertoja Helsingin ulkosaariston lautoilla ja seurasimme myötätuntoisina joidenkin vanhempien tuskaa jäädä passiin isojen rattaiden luokse sen sijaan, että olisivat kiivenneet koko porukalla istumaan paraatipaikoille. Kuulostaa ihan äärimmäisen pieneltä asialta, mutta mieluummin minä istun nauttimassa merituulen vilvoittavista henkäyksistä ja kurkin vaahtopäitä lasten kanssa, kuin olen jumissa vaunuparkissa vahtimassa, ettei kukaan vahingossa ota matkaan meidän rattaita (niiden kaikkien samannäköisten mustien rattaiden joukosta 😉 ) Ja siis lienee nyt sanomattakin selvää, kuinka ihanaa on puskea muksu turvatarkastuksen jälkeen lentokoneen etuovelle saakka rattaissa. Tai räpsäyttää rattaat käyttöön heti, kun olette jonottaneet käsivarret hapoilla lapsi sylissä ulos koneesta tuubiin. Ai niin – olemme joutuneet vain kerran Liettuassa paluulentoa odottaessamme todentamaan virkailijoille, että nämä rattaat ovat todella YoYo’t ja että lentoyhtiöt ovat hyväksyneet ne matkustamoon sisään. Isommilla kentillä ja lomakohteissa nämä eivät tunnu aiheuttavan yhtään hämmästystä, päin vastoin. Tyypillisin toteamus on ollut ”Oh, you have YoYo’s. Then it’s OK”

Pikkuvelikin on päässyt jo nauttimaan YoYo’iden kyydistä. Isosisko oli alkuun ehkä hieman mustasukkainen joutuessaan luopumaan ykköskyydittävänä olemisesta mutta hyväksyi kyllä nopeasti sen, että meillä se on pikkuveli, jota lykitään rattaissa. Me emme ole ajatelleet hankkia seisomalautaa näihin kieseihin. Vaikka senkin saisi ja se saattaisi pelastaa arjessa muutamat sulamiskohtaukset, kun isosiskon jalat väsyivätkin heti ruokakaupan ulkopuolelle. Mutta yksinkertaisesti on ollut helpompaa opettaa esikoinen marssimaan sitkeästi omin jaloin tai potkuttelemaan/polkemaan pyörällä tai ottamaan välillä taukoa iskänsä harteilla, rattaissa hengaamisen sijaan. Tämä on kyllä aivan toisen lapsen syndroomaa, sillä kun pikkuveli putkahti tähän maailmaan, ponnahti isosisko samana päivänä jaloilleen kulkemaan 😉 Me liikumme sitten vaikka hitaammin tai pienten taukojen avulla. Ja onneksi isosisko on toki myös todella reipas kävelijä.

Iloksenne listasin tuohon alle vielä oman näkemykseni plussista ja miinuksista. Miinukset eivät sinällään ole minulle miinuksia mutta tuon ne silti esiin, jos vaikka pohdit näiden rattaiden hankkimista. Kesäkin koittaa aivan nurkan takana, joten seikkailut ulkosalla odottavat! Ottaisitko sinä mukaan nämä näppärät kaupunkikruiserit?

Babyzen YoYo plussat:

 • Erittäin pieneen tilaan taittuva, mahtuu lentokoneen matkustamon ylähyllylle
 • Taittumismekanismi on nopea ja kestää käyttöä
 • Kevyt työntää monilla alustoilla
 • Irrotettavat, pestävät päälliset jotka hylkivät likaa
 • Lähes makuuasentoon kääntyvä selkänoja
 • Säädettävät turvavaljaat
 • Kattavat lisävarusteet (mm. seisomalauta, jalkatuki, lämpöpussi, UV-varjo taipuisalla jalalla…)
 • Vauvakopan hankkimalla runko sopii myös vastasyntyneelle
 • Jälleenmyyntiarvo säilyy hyvin vuosien saatossa

Babyzen YoYo miinukset:

 • Työntöaisaa ei saa säädettyä
 • Matkarattaissa on aina hyvin rajallinen tila tavaran kuljetukseen
 • Pienillä pyörillä ja -laakereilla ei ole asiaa pahimpaan talvikeliin
 • Kertaostoksena ja uutena hankintana kallis

Ihania rullailuja!

Pus, Paula

*

Pssst…! Matkakuumetta ruokkimaan suosittelen lukaisemaan läpi myös helmikuussa julkaisemani jutun. Sieltä löydät näppäriä vinkkejä lasten kanssa reissaamiseen 😊. Jutun löydät klikkaamalla täältä!

5 Comments

 1. Elisa says:

  Pienet matkarattaat on kyllä kätevät, mutta silti meille helpoin lennoilla oli ergonominen kantoreppu jossa taapero oli tottunut nukkumaan. Vauva roikkui 5 kk iässä tyytyväisenä repussa nukkuen esim. Firenzen helteessä. Ei siellä oikein matkarattailla joka paikkaan olisi päässytkään.

  1. Kantoreppukin on erikätevä! Meiltä löytyy sekin, mutta matkoille se ei ole löytänyt tietään mukaan. Esikoinen ei viihtynyt pienenä lainkaan kantorepussa tai -liinassa, jonka vuoksi ne jäivät ihan muutaman kerran käytölle. Pikkuveli diggaili kantorepusta enemmän. Ja vielä jotenkuten jaksan tuota lähes 11-kilon kahvakuulaa roikottaa siinä messissä lyhyitä stinttejä 😉 Mä olen kokeillut kantoliinoja ja erilaisia kantoreppuja, mutta aina tuntuu, että saan niissä selän kipeäksi. Nyt käytössä oleva Stokken kantoreppu on ollut tähänastisista paras, joskin senkään kanssa en jaksa olla liikkeellä kuin maksimissaan tunnin 😊 Ihanaa kuitenkin, että on kaikenlaisia vaihtoehtoja tarjolla, joista löytyy varmasti jokaiselle mieleinen! Ja kantoreppu veisi tietenkin reissussa kaikista vähiten tilaa! 😊

 2. Tuuli says:

  Hei! Onko kokemusta, menevätkö nämä käsimatkatavarana myös Finnairin lennoilla? Kokoontaitettuna ovat yhdeltä sivulta 2cm yli Finnairin virallisten rajojen.

  1. Hei Tuuli! On kokemusta! YoYo:t menevät Finnairin lennoilla hienosti käsimatkatavaroina. Me olemme lentäneet yli 80 % kaikista lennoista lasten kanssa Finskillä 🙂 Myös heidän operoima potkurikone (ATR) otti nämä sisään kabiiniin ilman ongelmia. ATR:n ylämatkatavaralokero on niin hurjan pieni, että tämän konetyypin kohdalla rattaat menivät kabiinissa keittiön puolelle säilytykseen lennon ajaksi. Hauskaa lentomatkaa!

   1. Tuuli says:

    Kiitos paljon vastauksesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Meidän lempparit